Dinerkaart De Nieuwe Friese Keuken

Gerechten uit je eigen provincie, herinneringen van vroeger, het bewaren van traditie………

In 1772 verscheen, in Leeuwarden, een keukenmeiden kookboek dat toch net een slagje anders was. Het Volkoomen Neerlandsch kookkundig woordenboek voorgesteld in Friesche keukenmeid n verstandige huishoudster door mejuffrouw Catharina Zierikhoven. Lijkt hier een werkelijke keukenmeid een kookboek te hebben geschreven? In nota bene een alfabetische opzet en met wonderwel foutief geschreven Franse receptnamen.

Geïnspireerd door dit kookboek zijn de recepten tot stand gekomen met een vrije hand om deze in een moderne vorm op tafel te krijgen.

Voorgerechten

Alle voorgerechten worden geserveerd met brood en boter, Alikruiken van het Wad met knoflook mayonaise en Sipel sop in een terrine

  • "Hors-d’oeuvre" keuze uit
    Reuzel, brood van …………………………. “Kealle-eagen”, zacht gekookt ei met boerensalade en zuring mayonaise
    Rauwkost met “Fryske tsiis stip” Ganzen-pastei met Worte-gemberjam
    Sperzieboontjes salade met nije Haring en spek stip “Ketelkost” Pekelvlees met stoofpeertjes, doperwten, koolsalade en                                                    gepofte gort
    Gepekelde radijsjes met gerookte Sneekermeer paling Frikandel met eigen zuurkool en mosterdfruit
    Tsiisslaed, “Fryslans griene greide” Fryske preisoep
    Oesters uit de Waddenzee met citroen

Hoofdgerechten

Onze hoofdgerechten worden geserveerd in pannen op tafel en minipannetjes gevuld met “toppings” van groente uit de regio en gebakken Eigenheimers met mayonaise

  • Keuze uit de volgende gerechten
    5,50
    Woudbonen “Filosoof”

    Hete bliksem met vegetarische hachee

    Pikmaer iel met appeltjes en sipelsompee

    Blote billetjes in het gras van Woudbonen met Kempenaer kip-morieltje ragout

    Fryske boerenkool met gestoofde gans

    Potstro, boekweit pannenkoek met zuurkool, spekjes en stroop

    “Nooit gedacht” pikante groente stoofpot met kapucijners en gehakt

    Jachtschotel, laagjes aardappel puree, rodekool en hachee

    Captains diner, Woudbeantjes, stroop, sipel en gerookte spek, salades, appelmoes en pickles

Nagerechten

Onze nagerechten worden geserveerd met de “Toetjeswagen” (in weckpotten)

  • Keuze uit de volgende nagerechten
    5,75
    Drie in de pan met stroop Fruit met Beerenburg advocaat
    Griesmeel karnemelk pudding Chocolademoes met Fryske Hynder
    Friese modder Drabbelkoeken
    Appelbrood pudding Sukerpofjes met vanille-ijs