De Nieuwe Friese Keuken NFK

door Albert Kooy

Gerechten uit je eigen provincie, herinneringen van vroeger, het bewaren van traditie.

De Nieuwe Friese keuken is een keuken die traditie met moderne invloeden combineert. Deze duurzame, dier – en milieuvriendelijke, eigentijdse en gezonde keuken is geïnspireerd op de culinaire cultuur van onze provincie. In ‘De Nieuwe Friese Keuken’ spelen verse groenten uit “onze tuin” de hoofdrol en worden vlees en vis als garnituur gebruikt. Gecombineerd met internationale ingrediënten en technieken levert dit verrassende nieuwe gerechten op. De Nieuwe Friese Keuken is gebaseerd op de “5 principes van de Nieuwe Nederlandse Keuken” van SVH Meester-kok Albert Kooy tevens het manifest van Dutch Cuisine.
5 ingrediënten voor beter, verser, gezonder en eerlijker eten
1. Cultuur
Aandacht voor “ons” eten word gelukkig steeds belangrijker en zie je ook dat er meer en meer chef gaan koken met ingrediënten uit Nederland en dat de seizoenen weer gebruikt gaan worden, de strijd om de eerste asperges van de koude grond op tafel te krijgen is weer gestart! Maar er is meer dan asperges….hoe was het weer om na de winter de eerste raapsteeltjes te eten, straks weer jonge Nederlandse spinazie, dan de eerste kropsla! heerlijk de eerste kapucijners straks als het juni is om “Captains diner” te maken.
Natuurlijk weten alle echte chefs dit als geen ander, dit is je leidraad maar wat doen we met de traditionele smaken uit de Nederlandse keuken….
Ruzie in de kroeg over hoe we echte erwtensoep maken, met of zonder wortel! Rookworst of alleen vlees! Dit kunnen we ons misschien niet voorstellen maar ik denk dat er in menig Spaanse of Italiaanse café/bars emotioneel gesproken wordt door de plaatselijke bevolking hoe er een bepaald gerecht bereid moet worden of welke moeder de beste is!
Dit gevecht om “onze” eetcultuur te bewaren/bewaken is er nog niet denk ik en dat is jammer want we hebben zoveel moois.
2. Gezond
De groenten kunnen op de menukaart het verschil maken, daarvan kan je zien of het winter, voorjaar of zomer is. We hebben zoveel mooie producten die slecht enkele weken groeien, dat kunnen we zo goed laten zien, daarnaast besparen we natuurlijk behoorlijk wat foodmiles.
3. Natuur
Respect voor de ambachtelijke kok, bakker, slager. Het bereidden van voedsel zonder chemische hulpmiddelen is steeds moeilijker. We raken eigenlijk steeds meer gewend, verslaafd aan hulpstoffen in ons voedsel. Natuurlijk weet ik wel dat het goed gekeurd is door de Europese Unie maar is het nou zo nodig om steeds maar weer de MSG, suikers andere natuurlijke aroma’s ( hoe natuurlijk zijn deze?) in ons eten te stoppen, we raken zo ver weg van “echt” eten dat als deze koks, bakkers en slagers hun producten maken zonder de chemische hulpstoffen we dit niet meer “ echt” lekker vinden of minstens wel een beetje raar………
4. Kwaliteit
Respect voor de boeren en producenten die ons mooie eten maken, en dan natuurlijk zonder gif.
Ik kan ook biologisch zeggen maar dat is niet meer van deze tijd.
5. Waarde
Op deze manier naar eten kijken betekent; dat we weer rentmeester van onze aarde kunnen zijn als we deze uitgangspunten in ons eten verwerken!